Кои сме ние?

Вила Бассареа е малка винарска изба с общ капацитет 70 тона вино. Намира се в град Харманли, на изхода на града в посока Свиленград, само на 300 метра от автомагистрала Марица.

Идеята ни е да развиваме винен туризъм и за това лесният достъп до нашата винарна е нещо, на което обърнахме специално внимание.
В момента изграждаме в непосредствена близост до избата модерна дегустационна зала и магазин за вино. Там, освен нашите вина, ще се предлагат и вина от всички изби в региона.

Вината във винарска изба Вила Бассареа се произвеждат по класически технологии с изключително много ръчен труд. Целта ни е да се получат вина, които след минимална намеса в процеса на създаването им да разкриват максимално своя автентичен характер. Така, както са ги правили и древните Траки

Защо “Тракийско Вино”?

Нарекохме компанията така, за да отдадем почит на древните Траки. Другата причина да изберем тази насока е да припомним на съвременниците, че тракийските вина са били прославени в целия античен свят, за което пишат много гръцки и римски автори.

“Тракийското вино било толкова гъсто, че гърците го разреждали едно към три с вода, а не го пиели чисто, като варварите траки.”
Херодот

“За разлика от гърците, траките пиели виното си чисто, несмесено с вода, и този маниер се наричал варварско пиене. Дри тракийските жени пиели чисто вино, без да го разреждат с вода.”
Анетей

Виното е съпровождало древните траки през целия им живот. С вино отпразнували почвата на новороденото и пак с вино изпращали покойника в небитието. Било храна за бедняка, удоволствие за богатия и лекарство за всеки. Дори робът не бил лишаван от него.

Древните траки са първите в света, които поставят грозде на своите монети, заедно с лика на съответния владетел. Толкова много са ценели виното, че можели да се лишат от всичко, освен от меча си и бокала си за вино.