За нас

Всичко започва преди 10 години...

Идеята за създаването на Villa Bassarea е повлияна от едно ключово събитие. Преди 10 години на празник на виното в Харманли, Камен Коев е член на журито за определяне на най – добрите вина. След конкурса заедно с Тодор Братанов коментират разпалено наградените вина и заговарят за мечтите си за собствена изба. Общата им визия и плам да правят регионални вина с чист произход и щадяща технология ги тласка към решението да направят общ бизнес. Идеите, обсъждани на маса често се забравят на сутринта, но спойката между двамата приятели в достатъчно силна и започва да се реализира още на следващия ден. И така до днес. Макар и с различно амплоа – Тодор с търговията, а Камен с производството, ще ги видите рамо до рамо да представят своите вина.

Камен Коев - технолог и съсобственик на Villa bassarea

Камен Коев завършва през 1999г. във ВИХВП – Пловдив специалност- технология на виното, пивото, високоалкохолните и безалкохолни напитки. След дипломирането си Камен започва работа в един от тогавашните вимпроми в северна България. После преминава през няколко предприятия и се установява в гр. Харманли.  С вече солиден опит и мечта да развива собствената си философия за правене на вино Камен заедно с партньорите си създава Villa Bassarea.

След 21 кампании в България и 8 в Турция Камен все повече се убеждава, че минималната намеса в процеса и подборът на най-доброто грозде са ключът към създаването на отличителни вина. Дългогодишният опит и срещата със стотици винолюбители го убеждава, че това е правилната посока. Съпругата му Илиана Коева – също технолог във винарна в региона е най-добрият му коректив. Често обсъждат, дегустират и въодушевено коментират около бутилка или бъчва с вино.

Когато през 2006 г. започва работа за пръв път с тероара на Южен Сакар, Камен забелязва, че в региона белите вина са слабо застъпени. Идвайки от северна България и запознат с производството на висококачествени бели вина решава да експеримнетира и още с първите реколти доказва потенциала на региона в производството и на бели и розови вина.

Макар и известен с пословичната си скромност, Камен е една от ярките фигури на сакарското вино. Неговите вина са притегателна за много винолюбители, които вече могат да се насладят на дегустация и винена беседа в регионалната дегустационна зала. Енотека „Сакар“ е новият приект на Камен и Тодор, където се провеждат професионални дегустации, тематични винени вечери и любителски курсове.

Къде сме сега

Най- добрите вина на Вила Басареа са вдъхновени от историята по нашите земи и лимитираните  серии SARATOK и MAXIMIN целят да разкажат тракийските легенди по най-добрият начин.

Серията Villa Bassarea Reserve показва отражението на сакарския тероар върху сортовете каберне фран, сира, малбек и шардоне, който отлежават от 9 до 15 месеца във френски дъбови бъчви.

Серията Image Reserve e посветена на най-добрите партиди и блендове. Червеният Image e бленд от мерло, каберне совиньон, каберне фран и сира. А белият Image e бленд от Шардоне, Вионие и Тамянка.

В серията Villa Bassarea са свежите едносортови бели вина от тамянка и нускат, розе от памид, както и сочните червени вина от мерло и сира.

Scroll to top