Блог

Мерло

Мерло е един от най-разпространените и разпознаваеми сортове в света. Асоциира се с Бордо и апелациите St. Emillion и Pomerol, намиращи се по десния бряг на река Жиронда.

Каберне Фран

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия и в района на Шампан.

Вионие

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардоне, но притежава по-богат и по-развит ароматен спектър от него.

Каберне Совиньон

Каберне Совиньон е сорт, който едва ли има нужда от много представяне. Той е един от сортовете с най-голяма репутация за производство на червени вина и е добре познат по целия свят.

Шардоне

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия и в района на Шампан.

Сира

Сирата се счита за един от най-старите винени сортове.  Типичното вино от Сира е с плътен цвят и аромат на черни плодове и подправки. Не е подходящ за отглеждане в хладни региони. 

Как се прави червено вино

След като работата на лозето е свършена и гроздоберът е приключил, отговорността за производството на виното се пада на технолога, защото процесите са взаимосвързани.

Фактори, влияещи на стила

Много са факторите, които влияят на лозата и нейният растеж, затова и полученото грозде се различава. Tова води до различни по аромат и стилове вина, дори когато сортът е същият.

Работа на лозето

Някои терени и региони са познати от векове, като произвеждащи грозде с особени характеристики, които придават на виното отличителен характер и определят неговото качество и количество.

Пет въпроса към Камен Коев

Първата ми среща с виното беше още в ранна детска възраст. Налагаше се понякога да ходя с баба ми за една специална бяла пръст. Тази пръст се разтваряше с вода и се слагаше в бялото вино.

Scroll to top