Новини

5 въпроса към Камен Коев

Вашата първа среща с виното беше…

Първата ми среща с виното беше още в ранна детска възраст. Налагаше се понякога да ходя с баба ми за една специална бяла пръст. Тази пръст се разтваряше с вода и се слагаше в бялото вино. След време то ставаше много бистро и с искрящ златист цвят. Години по-късно, когато започнах да уча в Университета по хранителни технологии в Пловдив изучих процеса на избистрянето в много повече подробности и разбрах, че тази бяла пръст е била т.нар. бентонит, открит през 19 век. Сега си мисля, че нашите предци са знаели за този метод за избистряне хиляди години преди той да стане световна практика.

За Вас виното е…

За мен виното е моето ежедневие. На работа то е основната ми грижа, а и прибера ли се вкъщи със съпругата ми (която е също е технолог в друга винарна) продължаваме да говорим за виното. През всичките години след завършване на института не съм правил друго освен вино.То е спомогнало не само за професионалното ми, но и за личностното ми развитие и това, което съм в момента е благодарение на виното. Виното е и предизвикателство и стремеж за усъвършенстване, уважение към земята и към прадедите ни. То е и вдъхновение да търсим онзи баланс не само във виното, но и в живота.

Българското вино е красива легенда или…

За българското вино не знам, но тракийското вино е било известно в целия познат античен свят със своите качества. Древните траки са произвеждали много вино, като една част са консумирали, а друга част са продавали. По описания на гръцки и римски автори то е било ценено далеч от пределите на Тракия. Историята ни е богата по отношение на виното, имаме и много красиви легенди, но разбира се не бива изцяло да се осланяме на славното ни минало. За щастие в бранша се случват много положителни промени, качеството на виното става все по-добро, обръща се все повече внимание на винените региони и дестинации. Ако преди време красивите легенди са били основен повод за гордост, то с актуалните постижения на бранша те придават още по-голяма стойност на миналото и на настоящето.

Цената на златото от наградите е…

Цената на златото от наградите за мен не е много висока. Ние сме малка винарна и начина, по който достигаме до клиентите си често е личният контакт. Повече се радвам, когато дадено вино е продадено и клиентите са останали доволни.

Кое е виното, кoeто най-много Ви е изненадало/впечатлило в процеса на работа до сега?

За тези над 20 години работа най-много ме е впечатлило виното Сараток. Това е червено купажно вино, което е отлежало два пъти в нови бъчви. Когато започнах този експеримент нямаше друго българско вино направено по този начин. За да се получи едно запомнящо се вино, трябва много внимателно да се подберат сортовете грозде, потенциала им за отлежаване, процентното им съотношение. Много важен също е изборът на бъчви. Виното отлежава 18 месеца в нови бъчви, след това отлежава и минимум още толкова в бутилка. Резултатът е мощно и елегантно вино с огромен потенциал за стареене. Това със сигурност е едно от вината, в които съм вложил най-много труд и умения.

Scroll to top