Новини

Каберне Фран

Каберне Фран е френски сорт, който все по-често виждаме самостоятелно, въпреки че основно се появява в бленд заедно с Канерне Совиньон и Мерло. Както вече научихме от предишната статия,  Каберне Совиньонът е получен при кръстоската на Каберне Фран и Совиньон блан, което доказва, че Каберне Фран има по-дълга история, въпреки че е останал в сянката на своето отроче. Единствените по-извести региони, където Каберне Фран превъзхожда количествено Каберне Совиньона са Anjou-Samour и Touraine (Долината на Лоара), десният бряг на река Жиронда (Бордо), както и в части от Североизточна Италия.

Каберне Фран е особено подходящ за хладни региони (като Лоара). Той се разпъпва и узрява около седмица по-рано от Каберне Совиньона, което го прави по-податлив към някои заболявания по лозите. От друга страна, сортът е благосклонен към лозарите, тъй като успява сравнително лесно да узрее и дори е значително по-нечувствителен към промените на времето по време на гроздобера, което за други сортове може да бъде решаващо. Въпреки това си предимство след 1960г. териториите с Каберне Фран в Бордо започват значително да намаляват за сметка на набиращото все по-голяма популярност Мерло по това време. Днес лозята в този район са едва 10 % (65% Мерло, 23% Каберне Совиньон, 3% Пети Вердо, Малбек). Каберне Фран е вторият по значимост сорт в St. Emilion, където обичайното съотношение на бленда е 60% Мерло, 30% Каберне Фран и 10% Каберне Совиньон. В съседната апелация Pomerol, Chateau Cheval Blanc е посветило цели 60% на Каберне Фран (плюс 30%  Мерло и 10%  Каберне Совиньон), чието вино е може би най-известният представител на сорта по света.

Подобно на Каберне Совиньон, ролята на Каберне Фран в Бордо бленда е да добави към мекотата на Мерлото стегнатост и структура, както и малко пикантност и землисти тонове.

Каберне Фран е с по-слаб цвят и по-малко танини, следователно виното съзрява по-бързо в сравнение с вината Каберне Совиньон. Ароматите са предимно плодови (малина, слива), като в по-хладните райони се усещат по-осезаемо растителните нотки. В по-топлите региони вината от сорта придобиват аромати на сладко и сушени плодове. Отлежаването в дъбови бъчви придава и добавя още тост, ванилия, пушек, а с възрастта виното се обогатява с пикантни нотки и аромати на тютюн.  Тялото е средно, а в по-хладни региони дори леко.

Свежи червени вина от сорта с ефирно тяло могат да се намерят в средната част на Долината на Лоара (Samour-Champigny, Bourgueil, Chinon, Anjou-Village), където Каберне Франа е най-популярния червен сорт. Освен за червени, сорта в този регион се използва за розета (Cabernet d’Anjou, Rose d’ Anjou, Rose de Loire и др.), които са известни със способността си да партнират на доста широк спектър от ястия – риби, изискани или екзотични.  Полусухите розета, които лесно могат да се открият в Лоара са подходящи за пикантни ястия. Заедно с Шенин Блан, Каберне Совиньон и Пино Ноар, Каберне Фран също се използва за пенливи вина ( Samour brut, Cremant de Loire).

Страните от новия свят също оценяват предимствата на Каберне Фран, особено качеството му на екипен играч и по-често може да се срещне в Бордо бленд, отколкото самостоятелно. В България се обръща все по-голямо внимание на сорта по същата причина,  но можем да го намерим и самостоятелно в някои изби.

Във Вила Басареа Каберне Фран може да бъде открит самостоятелно, както и в бленд в двете вина от лимитирани серии:

  • Cabernet Franc Reserva
  • Image Reserve Red ( Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Каберне Фран)

За улеснение и удобство на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от наличния асортимент на Вила Басарея в нашия онлайн магазин.

Scroll to top