Новини

Каберне Совиньон

Каберне Совиньон е сорт, който едва ли има нужда от много представяне. Той е един от сортовете с най-голяма репутация за производство на червени вина. Добре познат е за потребителите и производителите във всички лозарски страни от Нов и Стар свят, но Бордо и по-конкретно Haut Medoc, е мястото, с което той се асоциира най-силно.

Каберне Совиньонът  се разпъпва сравнително късно, което го предпазва от пролетните слани и го прави подходящ за отглеждане в широк спектът от географски ширини.  Зърното е дребно, а кожата на зърното е дебела, което го прави подходящ сорт за получаване на плътни на цвят червени вина, заради високото съотношение на кожа/месеста част на гроздето. От друга страна тази негова характеристика го прави и устойчив на сиво гниене, измръзване и засушаване. Вината получени от Каберне Совиньон са с мощно тяло, изразена свежест и танинова структура и отличителни аромати на свежи къпини ( в райони с по-умерен климат) и черна череша и сладко от къпини ( в по-топли райони). В по-хладните райони ароматите на къпина се допълва от зелена чушка, мента, кедрово дърво, които се засилват с отлежаването на виното. В топлите райони Каберне Совиньона  развива по-плодови аромати като черна череша, както и аромати на сладко и маслина.

Класически региони за Каберне Совиньон са Medoc, Graves, Napa (Калифорния), Coonawarra, Margaret River (Австралия), Hawkes Bay (Нова Зеландия), Colchagua (Чили). Каберне Совиньона отстъпва по отношение на плодовите си аромати на други сортове, но показва много добър афинитет към френските дъбови бъчви и отлежаването в бутилка. За по-търпеливите потребители, Каберне Совиньона може да разкрие изключителен спектър от вторични и третични аромати на черен пипер, тост, сушени плодове, трюфел, кафе и др.

Мистерията около произхода на сорта е разкрита през 1997 г., когато в Калифорнийския университет  е направен ДНК анализ на сорта, доказващ, че той е получен чрез кръстоска между Каберне Фран и Совиньон Блан. Това обяснява защо в Каберне Совиньона можем да намерим аромати типични и за двата родствени сорта, както и факта, че в литературата Каберне Франа започва да се споменава много преди Каберне Совиньона.

Въпреки посочените предимства на сорта и неговия безспорен имидж, той крие и едно предизвикателство – бавно зрее и изисква продължителен топъл сезон. В райони като  Medoc и Graves прохладният морски климат се компенсира с наличието на специфична камениста почва, която акумулира топлина през деня и я отдава през прохладните нощи, като по този начин удължава сезона на зреене. Специални лозарски техники и формировки се прилагат и в други прохладни региони, за да се избегнат прекомерни „зелени“ нотки във виното вследствие на недостатъчно дълъг и топъл сезон.

В Италия Каберне Совиньонът изиграва решаваща роля за явлението „Супер Тосканци“. Изключителните вина, получени от сорта, нямат право да се ползват от по-престижните DOC апелации в Тоскана и са в по-ниската в йерархията категория Vin de Tavola ( трапезно вино). Това явление се заражда през 1948 г. с първите насаждения на Каберне Совиньон в Марема на  Tenuta San Guido. Емблематичното вино Sassicaia от Каберне Совиньон през 1968г. се е продавало в пъти по-скъпо от много други Тоскански червени вина. Може да се каже, че до известна степен „супер-тосканските“ вина от фреските сортове изиграват решаваща роля в имиджа на италианските вина и насочват вниманието към локалните сортове като Санджовезе в Тоскана.

Каберне Совиньонът е емблема и на Калифорнийските вина и в частност на тези от Долината на Напа. Там сортът е не само най-престижният, но и най-широко разпространеният – около 25% от всички лозови насаждения.  Две са причините, поради които Каберне Совиньона постига изключителни резултати в този регион – дългият сезон на зреене, осигурен от сутрешните мъгли, особено в южния край на долината в близост до океана и факта, че калифорнийските производители не щадят средства в стремежа си да постигнат най-добрите възможни резултати (селекция на гроздето, високи технологии, температурен контрол при отлежаването в дъбови бъчви и др.)

Каберне Совиньонът освен в соло изпълнения е и изключително важен за така наречения Бордо блен, където си партнира в класическата версия с Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо и в по-редки случаи и с Малбек и Карменер. Неговата роля в бленда е да даде силата и структурата на виното, допълвайки се с аромата и мекотата на Мерлото, подправковия характер на Пети Вердото и Каберне Франа. Този бленд отдавна е излязъл извън границите на Бордо, като се среща във всички лозарски страни.

В България Каберне Совиньона отдавна е получил своето достойно място сред едни от най-предпочитаните и обичани сортове. Среща се както в Северна България, където проявява по-пиперливия си характер, така и в Тракийската низина и Долината на Струма, където плодовия характер на виното е по-изразен. В Южен Сакар топлият климат, който се модерира от високата температурна амплитуда между деня и нощта,  осигурява узряването на гроздето и същевременно запазва типичната за сорта свежест.

Каберне Совиньон може да опитате в серията „Villa Bassarea“, а в комбинация с Мерло, Каберне Фран и Сира в лимитираната серията „Image“.

  • Каберне Совиньон, Villa Bassarea, 2014
  • Image Reserve 2017

За улеснение и удобство на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от наличния асортимент на Вила Басарея в нашия онлайн магазин.

Scroll to top