Новини

Шардоне

Шардоне е сорт грозде произхождащ от Бургундия, Франция. Името си дължи на село Chardonnay, намиращо се в район Маконе (Maconnais), част от Бургундия. С годините Шардоне се разпростира далеч извън пределите на Бургундия и Шампан, където също е доминантен сорт, използван за небезизвесните пенливи вина. Шардонето излиза извън сянката на географското наименование (Бургундия), едва в края на 20-ти век, когато сортовете започват да биват изписвани все по-често върху етикета на витото с навлизането на страните от Новия свят.

От гледна точка на лозарството Шардонето е един доста „приятелски настроен“ сорт, които се развива добре в широк спектър от климатични условия и региони – от северни като Шабли до гореши региони като Ривърленд в Австралия. Лозите имат среден до силен добив, който е между 700-800 кг/дк, който се регулира с подходяща подложка, формировка и по-голяма плътност при насажденията. Основният проблем при Шардонето е това, че то се разпъпва сравнително рано, което поставя под риск от измръзване лозята, намиращи се в хладни региони (като Шабли и Шампан във Франция, Казабланка в Чили). Шардонето няма способност да задържа дълго киселинните си нива, затова датата на гроздобера при този сорт е от изключително значение.

Технолозите също обичат Шардонето, тъй като то лесно се поддава на множество технологични практики. Някои леки и свежи Шардонета се подлагат на дълга студена ферментация и ранно бутилиране, докато други по-плътни и комплексни вина ферментират в дъбови бъчви и/или отлежават също в бъчви, преминават през малолактична ферментация и контакт с утайките. Шардонето е основен сорт не само в Шампан, но и в голям брой световни региони, произвеждащи пенливи вина по традиционния метод. Макар и по-рядко се срещат  вина, получени от грозде, засегнато частино от ботритис (благородна плесен по лозята) в Маконе (Бургундия), Румъния и Нова Зеландия.

Поради голямата си популярност и респективно множеството насаждения с този сорт вината от сорта Шардоне могат да се окажат доста скучно. Но когато се отглежда старателно, той е един от най-изразителните сортове, който както Пино ноарът, успява да изтъкне в най-голяма пълнота спецификата на тероара.

Стилове:

В хладни климатични зони вината от Шардоне се характеризират със стоманена свежест, леко тяло, висока киселинност и аромати на ябълка, круша, зелена слива. В райони с умерен климат, ароматите преминават към по-цитрусови, с акценти на пъпеш и праскова. В топлите и горещи региони ароматният профил преминава към тропическите плодове като банан, манго и смокиня, алкохолът става по-осезаем за сметка на свежестта.

Ароматният профил на Шардонето рядко е много силно изразен. По-скоро сортът спада към сладоароматните. Това означава, че той е благоприятна основа за изразяване на тероара и се благоприятства добре от винарски практики, които обогатяват неговия профил. Малолактичната ферментация прибавя аромати като масло и лешник, като същевременно омекотява киселините. Отлежаването във френски или американски бъчви е широкоизползвана практика, която добавя още повече богатсвто на ароматния профил и структура на виното.

Шардонето за вината на Villa Bassarea:

Гроздето, които се използва за вината на Вила Басаре идват от лозя край село Коларово. То се намира на 320 м надморска височина. Лозята са разположени по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица.Позицията им е на юг,югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите.Продължителността на периода без валежи в региона е средно 210-240 дни. Климатът в региона е континентално-средиземноморски. Зимите са меки-абсолютните температури не падат под 0-5 С.Пролетта е топла,настъпва рано и е последвана от горещо и сухо лято. Почвите в региона са кафяви до кафяви-горски с ниско до средно съдържание на скала. Репродуктивния слой на почвите е много дълбок и с високо съдържание на азот,топъл,влагозадържащ и добре аериран. Всички тези фактори подпомагат отглеждането на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове,с характерно и експлозивно тяло,събрало в себе си ескпресивната природа на юга.

Шардоне може да откриете в 2 вина на Вила Басареа:

  • Image Reserve white 2017 е бленд от Шардоне, Вионие и Тамянка , отлежало 9 месеца в две 300-литрови френски бъчви. Лимитираната серия от 700 бутилки.
  • Chardonnay Reserve 2017 
  • Chardonnay Reserve 2018, без сулфити и без бистрители

 Как е направено нашето Шардоне „Villa Bassarea“ (изчерпано):

Гроздето за направата на виното Шардоне е брано в началото на септември при достигане на оптимално съотношение между захари и киселини.Водеща за направата му е била идеята да се получи едно фино и елегантно вино с лек плодов аромат и добре балансиран послевкус.За целта след смачкване на гроздето сока е престоял 24 часа заедно с джибрата.При това настойване се цели да се извлекат повече плодови аромати от гроздето.След това сока ферментира отделно от джибрата при температура 15-16 С.Целта е да се запазят плодовите аромати в самото вино,а не да преминат в атмосферата заедно с СО2,който се отделя при ферментацията.След приключване на алкохолната ферментация виното се задържа върху дрождената утайка, за да се получи по-плътно и балансирано вино.Следва откаляване и отново задържане върху фината утайка.Прави се периодично разбъркване на тази утайка.Операцията се нарича батонаж и с нея отново се цели по естествен начин да се получи бистро вино с добра плътност и дълъг послевкус.

За улеснение и удобство на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от наличния асортимент на Вила Басарея в нашия онлайн магазин.

Scroll to top