Новини

Мерло

Мерло е един от най-разпространените и разпознаваеми сортове в света. Асоциира се с Бордо и по-специално с апелациите St. Emillion и Pomerol, разположени на десния бряг на река Жиронда. По отношение на популярност може да се сравни само с Гренаш и Каберне Совиньон от червените сортове.

Проучвания на ДНК профила на сорта в Австрия доказват, че един от родителите на Мерлото е Каберне Франа. Следователно Мерло е вероятно полубрат на Каберне Совиньона, който е кръстоска между Каберне Фран и Совиньон блан. Другият родител на Мерлото е сорта Magdeleine Noir des Charentes.

Гроздът е съставен от средно едри зърна с тънка люспа, което определя съдържанието на танини и пигменти  в средните нива за червените винени сортове. Поради това вината от сорт Мерло съзряват в значително по-кратки срокове (в сравнение с Каберне Совиньона например). Лозата Мерло изисква по-тежки, сравнително дълбоки и влагозапасени почви. Вината от сорт Мерло са плодови, кадифени и с деликатна танинова структура. Имат кристален рубинен цвят със среден интензитет. Ароматният профил на вината се характеризира с  черна череша, къпина, боровинка, черница, смокиня, розмарин и мента, а при старите вина и слива. Отлежаването в дъб развива в Мерлото „отблясъци” на карамел, кафе, ванилия и пушек.

От сорта Мерло се правят два стила вина. При късен гроздобер виното е богато на аромати, с плътно и меко тяло, висок алкохол и отлежало в дъбови бъчви. Това е типичният стил за вината от Новия Свят (Австралия, Чили, Калифорния). По-ранния гроздобер  дава по-свежи вина с аромати на малина, ягода, понякога сушени листа и растителни нотки. Този стил е рядко срещан извън Бордо.

Отличителна черта на сорта Мерло е неговата мекота, по която може да го отличите от Каберне Совиньона, с който често си партнира в бленд, именно по тази причина. Мерлото внася мекота и плътност в купажа, докато Каберне Совиньона е структурата на виното и потенциала му за стареене.  Традиционното купажиране на двата сорта, освен изброените причини по-горе има и чисто прагматичен произход. То е своебразна форма на застрахователна полица срещу непредсказуемото време в Бордо, откъдето започва тази традиция. Мерлото се разпъпва, цъфти и зрее по-рано от Каберне Совиньона и е много по-чувствително към някои заболявания, които силно застрашават количеството произведено грозде. Каберне Совиньонът пък зрее сравнително късно и евентуално бързо приключилото лято може да наруши неговото качество.

Мерлото е много по-чувствително към датата на гроздобера, тъй като нивата на киселините започват бързо да спадат след узряване на гроздето. Така че, ако ви викнат по спешност на гроздобер на Мерло, не си търсете извинения, ситуацията наистина е сложна. В някои райони, чийто ландшафт и формировка на лозето позволява, този процес се извършва машинно, но в микропарцели, предназначени за качествено вино, гроздоберът задължително е на ръка. Пример за “micro-chateau” e Chateau Le Pin (Pomerol), където Мерлото достига своя апогей.

Въпреки изброените недостатъци при отглеждането на Мерло, все пак този сорт е по-лесен и по-предпочитан за работа на лозето. Той превъзхожда с насажденията си два пъти Каберне Совиньона в Южна Франция. В Бордо също е водещ сорт и води в апелации, където традиционно доминира Каберне Совиньона (Medoc, Graves), насажденията с Мерло се увеличават обикновено за сметка на Каберне Франа.

Други дестинации, известни с вина от сорта са Калифорния (САЩ), Hаwke’s Bay (Нова Зеландия) и Maipo (Чили). В Калифорния, където добрите примери идват от хладни райони като Монтерей (Monterey) и Напа (Napa), вината се характеризират с плътен цвят, меки танини, висок алкохол, и аромат на капина и синя слива. В Hаwke’s Bay, Мерло влиза често в бленд с Каберне Совиньон, а най-добрите вина от Мерло могат да се намерят в района на Gimblett Cravels. В Чили региони известни с вина от сорта са Maipo и Rapel (Central Valley).

Сортът Мерло е емблематичен за региона на с.Коларово и Южен Сакар. Климатичните и особено почвените условия в най-южната част от долината на река Марица са оптимални за експресирането на сортовите качества именно на сорт Мерло. Затова и вината Мерло са с най-висок процент сред виненият ни асортимент.

Вина от Мерло във Вила Басареа

  • Мерло Villa Bassarea 2014
  • IMAGE RED  ( Каберне Совиньон, Мерло,  Сира, Каберне Фран)
  • SARATOK RESERVE 2016 (Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран)
  • MAXIMINUS RESERVE 2017 (Сира, Мерло, Каберне Совиньон).

За улеснение и удобство на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от наличния асортимент на Вила Басарея в нашия онлайн магазин.

Scroll to top