Новини

Сира

Сирата се счита за един от най-старите винени сортове.  Типичното вино от Сира е с плътен цвят и аромат на черни плодове и подправки. Невъзможен за отглеждане в хладни региони. В умерени до топли региони, нивата на танините във виното достигат високи нива, а в ароматите преобладава къпина, черен пипер и понякога мента. В горещи региони Сирата е с плътно тяло, меки танини със землисти аромати, кожа, а подправките преминават към анасон и ликорис. Сирата има изключителен потенциал за стареене.

Произходът на сорта е проучен в гр. Монпелие (Южна Франция) и ДНК анализите доказват, че негови родители са два френски сорта Dureza и Mondeuse Blanche. Сортът е сравнително продуктивен и устойчив на заболявания. Разпъпва се късно, но въпреки това успява да узрее по-бързо, което го предпазва от някои климатични аномалии през ранна пролет или късната есен.

Емблематичен регион за Сирата е Северна Рона, който се характеризира с континентален климат и е най-северния регион, където Сирата може да узрее. Въпреки географската ширина и охлаждащия ефект на силния студен вятър „Мистрал” Сирата в този регион успява да узрее и да даде богати на танини и цвят вина. Това се дължи на факта, че повечето престижни терени са разположени на стръмни склонове с южно изложение, което е изкючително важно за процеса на зреене. Традиционният стил вино от този регион е с плътен цвят, здрава структура, а в ароматите преобладават къпини, черни боровинки и подправки, като отсъстват осезаеми нотки на дъб. Това се дължи на големите стари бъчви, в които отлежават вината. С отлежаването в бутилка се развиват пикантни и животински нотки. При модерния стил се набляга повече на концентриран плодов аромат, отколкото подправков нос, както и по-меки и зрели танини. Това се дължи на подобрени лозарски практики, при които се постига по-висока степен на узряване на гроздето. При модерния стил се среща използването на нови барици (225 л), но тяхната употреба се приема с противоречиво отношение от местните винопроизводители.  Коферментацията на Сирата с бели сортове (най-често Вионие, понякога и Марселан и Русан) е често срещана практика, особено в най-северния подрайон Côte-Rôtie (повече за сорта Вионие, може да прочетете тук). При този процес се стабилизира виното и се обогатява ароматния му профил. Коферментацията се прилага и в други региони от Новия свят, където се среща Сира и Вионие. Най-престижните вина могат да се намерят в най-стръмните региони – Côte-Rôtie и Hermitage.

В Южна Рона сортът Сира отстъпва първата позиция на друг френски сорт – Гренш. Сирата заедно със сорт Мурведър играят „поддържаща” роля в най-често срещания бленд от Гренаш, Сира и Мурведър като общо трите сорта трябва да бъдат поне 70% от бленда, като останалите 30% (или по-малко %) се допълват от Каринян, Синсо и др.   Сирата добавя допълнително цвят и танини в бленда. За разлика от Мурведъра, който вирее добре в топлите части на този регион с топъл средиземноморески климат, Сирата се проявява най-добре в по-хладните терени в Южна Рона.  Най-известните апелации от Южна Рона, в чиито блендове влиза Сирата са , Châteauneuf-du-Pape, Vacqueras и Gigondas.

Друг регион, където успешно вирее Сирата е Languedoc-Roussillion (Южна Франция). Сортът и тук се предпочита за партньор на Гренаш, заради способността му да добавя структура и мощ и така да увеличава потенциала за стареене на вината.

Сирата е изключително популярен сорт и за страните от Новия свят като най-широко разпространен е в Австалия. Счита се, че е пренесена от гр. Монпелие на континента през 1832г. от Джеймс Бусби. Потенциала на сорта в Южна Австралия е бил толкова очевиден, че той се разпространява бързо и става най-важният и представителен сорт за страната.  Най-престижните региони за сорта са Barossa Valley, McLaren, Coonawara (South Australia), Margaret River (Western Australia), Hunter Valley (New South Wales). Други региони, където може да се срещнат вина от Сира са Howke’s Bay (Нова Зеландия), Napa и Somona (САЩ), Южна Африка и Чили.

Друг изненадващ регион, където Сирата се развива добре е Valais в Швейцария, който се намира в горния край на долината на Рона. Техниките на винопроизводство от Северна Рона намират приложение тук и в лицето на някои вина, които показват изключителни резултати.

Сирата вирее изключително успешно в Южна България ( Долината на Струма, Тракийската низина). В района на Южен Сакар тя намира благоприятни климатични условия и по-специално така необходимите за Сирата високи температури и много слуънчеви часове.

Стилът на Сирата в България може да се оприличи по-скоро на вината от Нов свят или модерният стил от Северна Рона. Срещат се както едносортови вина от Сира, така и блендове, в които сортът си партнира с Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран.

Вина от Сира във Вила Басареа:

  • Syrah, Villa Bassarea, 2015
  • Syrah Reserve, 2017
  • IMAGE Reserve RED (Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Каберне Фран)
  • SARATOK RESERVE 2016 (Мерло, Каберне Совиньон и Каберне Фран)
  • MAXIMINUS RESERVE 2017 (Сира, Мерло, Каберне Совиньон)

За улеснение и удобство на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от наличния асортимент на Вила Басарея в нашия онлайн магазин.

Scroll to top