Новини

Вионие

Вионие (Viognier) е сорт грозде, който придобива все по-голяма популярност. Може да бъде оприличен на Шардонето (за което ви разказахме миналата седмица, виж тук), тъй като от него също се прави меко вино с плътно тяло, но притежава по-богат ароматен спектър от този на Шардонето. Сорта Вионие се нуждае от топъл климат, за да узрее. Основните предизвикателства при отглеждането му са ниските добиви и факта, че ароматите му се развиват едва в края на вегетационния цикъл, т.е. Вионието покачва захарите си по-бързо, отколкото развива деликатните си аромати на круша, праскова и виолетка. Това в някои случаи може да се окаже сериозна пречка за винопроизводителите, тъй като в случай на бързо озряване, може да се получат небалансирани вина с висок алкохол и липса на аромати. Често могат да се срещнат вина от сорта Вионие, които са ферментирали и/или отлежавали в дъбови бъчви. Отново се изисква изключителна прецизност, за да бъдат съхранени деликатните аромати на този сорт при контакта с кислорода по време на ферментацията в бъчви.

Едни от най-известните вина от сорта се произвеждат в Кондрю (Condrieu) и Шато Грие (Chateau Grille) в Северна Рона, Франция.  Шато Грие е апелация, намираща се в границите на апелацията Кондрю и всички лозя в нея са собственост на една изба. Тези микрорайони са способни да произведат едни от най-деликатните и фини вина, с копринена текстура и минерален характер. И двете апелации са се превърнали в синоним на сорта Вионие, тъй като производството на вина от този сорт е едно от основните условия, за да се поставят имената на престижните апелации върху етикета на бутилката. В повечето случаи тези вина отлежават в дъбови бъчви, като при Шато Грие този процес е по-продължителен в сравнение с повечето вина от Кондрю, и вината имат потенциал за 10 и повече години живот в бутилка. Добри вина от сорта могат да се намерят и в Южна Франция, Австралия и Калифорния. Най-често това са вина, които се консумират млади, но известен процент от тях могат да отлежават добре.

Произходът на сорт не е проучен точно, но ДНК изследвания през 2004 година в Торино, доказват близка генетична връзка със сорта Freisa от Пиемонт, които е „рожба“ на сорта Небиоло. Това изненадващо доказва, че Вионие е братовчед на сорта Небиоло.

В началото на 20 век, започва често да се използва в производството на червени вина, особено от Сира. Процесът, при който двата сорта ферментират заедно, се нарича „коферментация“ и се извършва с цел Вионието да обогати ароматния профил на Сирата  и да стабилизира виното.  Тази практика е характерна за апелацията Кот Роти (Côte-Rôtie) в Северна Рона, където се допуска до 20% грозде от Вионие при производство на червени вина от Сира.

Както във Франция, така и в други страни, Вионието е предпочитан партньор за блендове, както с други сортове от Рона (Roussane, Marsanne, Grenache Blanc, Rolle), така и с Шардоне. Бленд между Вионие и Шардоне често се среща в Италия.

Климатът на Южен Сакар е подходящ за отглеждане, тъй като осигурява достатъчно слънчеви лъчи за узряването на сорта. Общият сбор градуси за вегетационния период е относително висок – 4000 – 4200 С. Средните дневни температури за най-горещите месеци са 24-26 С, а средната стойност на минималните температури за година не пада под 16-18 С.

Гроздето за направата на Вионие 2016 е брано на 10.09.2016, когато технологът Камен Коев е преценил, че е получено оптимално съотношение между захари и киселини. Първият гроздобер на Вионие от това лозе е през 2011 г. След 6-годишен опит с това лозе, вече резултатите са малко по-предсказуеми или както казва Камен „Вече знаем какво приблизително да очакваме като резултати“. Ето какво допълва той за виното от сорта Вионие: „Опитахме се отново да направим едно леко плодово, много плътно и добре балансирано вино. За целта направихме мацерация (задържане на сока заедно с твърдите части на гроздето ) за 24 часа. След това сокът беше отточен и е проведена ферментация при температура 15-16С. Целта на ферментацията при ниска температура е да се запазят плодовите аромати в самото вино, а не да излетят в атмосферата. След края на алкохолната ферментация виното е откалено и сулфитирано. Не е правен опит за малолактична ферментация, за да се запази елегантния плодов аромат.“

Вионие във Вила Басареа
Сортът Вионие ще намерите в две от вината на Вила Басареа:

  • Вионие, Villa Bassarea 2016
  • Image Reserve white 2017 е бленд от Шардоне, Вионие и Тамянка , отлежало 9 месеца  в две 300-литрови френски бъчви. Лимитираната серия от 700 бутилки.

За улеснение и удобство на нашите Клиенти предлагаме и възможността за закупуване на всички вина от наличния асортимент на Вила Басарея в нашия онлайн магазин.

Scroll to top